Stát by měl čelit suchu výstavbou vodních zdrojů

Publikováno: 24. 6. 2018

Vláhy začíná být kritický nedostatek a situace se neustále zhoršuje. Letošek překonal i ty nejpesimističtější předpoklady a sucho začalo už 22. dubna, což je dřív než v minulých letech. Stát chce tuto nepříznivou situaci řešit a v příštích patnácti letech hodlá na opatření proti suchu dát desítky miliard korun. Jihočeští zemědělci mají i vlastní nápady jak pomoci krajině se závlahovým deficitem.

„Pokud jde o nedostatek vláhy, hledáme všechna dostupná opatření na její udržení v krajině. Proto navrhneme novelizaci stavebního zákona, aby například vodní díla do dvou hektarů mohla být stavěna ve zjednodušeném schvalovacím řízení, tedy bez nutnosti složitých úředních postupů,“ řekl ministr zemědělství Jiří Milek.   

Dalším z programů, který by měl zmírnit nedostatek vláhy v krajině je Podpora retence vody v krajině – rybníky a vodní nádrže. Jeho cílem je například výstavba nových a rekonstrukce stávajících rybníků nebo jejich odbahnění. Do roku 2021 se počítá s podílem státního rozpočtu ve výši 1 miliardy korun.

Na boj se suchem využívá Česká republika i prostředky sdružené z národních a unijních zdrojů. Z nich je prostřednictvím Programu rozvoje venkova možné hradit například investice do zemědělských podniků, které zahrnují i pořízení nádrží na srážkové vody. Z programu mohou nyní čerpat podporu na kapkovou vodu i zelináři. Ti mohou pro kapkové závlahy v ovocných sadech, chmelnicích, vinicích a ve školkách nyní získat až 72 000 korun na hektar vybudované kapkové závlahy. Za poslední tři roky bylo pěstitelům vyplaceno celkem 65 milionů korun.

Předseda Okresní agrární komory v Jindřichově Hradci Ing. Jan Koutný uvedl, že podpora výstavby rybníků a vodních nádrží je důležitá a pomůže. „Stejně jako například výsadba nových stromů, které déle zadržují vláhu. Ale není to zásadní řešení. Musíme spoléhat na přírodu, že prostě zase naprší. Velká sucha tady už byla dříve, například v roce 1947, ale vždy se s tím příroda nakonec sama vyrovnala,“ řekl Koutný.

Zemcheba Chelčice s.r.o. je významným jihočeským producentem ovoce. Její předseda Jaroslav Muška uvedl, že před čtyřmi lety tato společnost získala dotace z národního programu Kapková závlaha, ze kterého dostali asi 50 tisíc korun na jeden hektar. „O podporu bychom rádi požádali i v budoucnu, ale potřebovali bychom si zajistit vydatný zdroj vody. Myslím si, že o to by se měl starat stát, tak, jak je tomu například v Itálii. Tedy by měl zafinancovat vrty studní či výstavbu nových vodních nádrží,“ upřesnil Muška.

„Nevím, jestli tato opatření pomohou zemědělcům nebo spíše firmám, která je budou provádět. Obávám se, že pokud nezaprší, tak si sami moc nepomůžeme,“ míní poněkud skepticky předseda Zemědělského družstva Libín Jaroslav Mácha.

Autor: RAK JK