Cvrček domácí či potemník stájový. Příručka Ministerstva zemědělství radí jejich chovatelům a výrobcům hmyzích potravin

Publikováno: 5. 3. 2018

Jak zpracovávat jedlý hmyz a jaká pravidla musí splnit zájemci, kteří ho chtějí chovat, uvádí příručka Ministerstva zemědělství (MZe) nazvaná Zásady správné zemědělské a výrobní praxe produkce hmyzu určeného pro lidskou spotřebu. Na její přípravě MZe spolupracovalo s odborníky z praxe.

Chovatelé hmyzu určeného pro lidskou spotřebu a výrobci potravin z něj v příručce najdou například informace týkající se pravidel hygieny a bezpečnosti produkce, aby chovaný a zpracovávaný hmyz byl zdravotně nezávadný. Dokument je praktickou pomůckou, která poskytuje přehled o minimálních požadavcích na chov a o základních měřítcích pro posouzení možných nebezpečí při chovu a výrobě.

Zájem veřejnosti o pokrmy z hmyzu roste. Evropský parlament a Rada odsouhlasili nařízení, které platí od začátku letošního roku. V praxi znamená, že před uvedením konkrétního druhu hmyzu jako potraviny na trh musí být nejprve prokázána jeho bezpečnost. A to v rámci komplexního schvalovacího procesu, na jehož konci je prováděcí nařízení Evropské komise, stanovující podmínky, za kterých je možné vyrábět a prodávat potraviny z hmyzu.

Příručka není zaměřena na konkrétní druhy. S ohledem na dosavadní zkušenosti jsou k chovu doporučeny tyto:

potemník moučný

potemník stájový

cvrček domácí

cvrček krátkokřídlý

cvrček banánový

Na přípravě příručky se spolu s pracovníky Ministerstva zemědělství podíleli odborníci z praxe - chovatelé a zpracovatelé hmyzu, odborníci z akademické sféry zabývající se konzumací hmyzu nebo chovem hmyzu a zástupci dozorových orgánů.

Příručka je volně dostupná na internetových portálu eagri.cz:

http://eagri.cz/public/web/mze/potraviny/publikace-a-dokumenty/zasady-spravne-zemedelske-a-vyrobni.html

Zdroj: MZE