Jihočeští zemědělci hodnotí růst domácí produkce drůbežího masa

Publikováno: 28. 2. 2018

Drůbeží maso si mezi obyvateli České republiky získává stále větší oblibu. Čech ho nyní v průměru spotřebuje podle údajů Českého statistického úřadu asi 27 kilogramů za rok, což činí zhruba třetinu celkové spotřeby masa.

Jihočeští zemědělci hodnotí růst domácí produkce drůbežího masa

Dobrou zprávou rovněž je, že domácí produkce drůbežího oproti jiným druhům masa rovněž roste. To opět potvrzují čísla statistiků. Domácí producenti v minulém roce dodali na trh 158.906 tun drůbežího, což bylo o 1,5 procenta meziročně více. Potěšitelné pro ně je, že se zároveň snížil o 2,3 procenta na 116.785 tun jeho import.

Průměrná cena výrobců jatečných kuřat loni klesla o meziročně procento a u kuřat první jakosti dosahuje v současné době 23,23 Kč za kilogram živé hmotnosti. Na roční maximum se vyšplhala letos v lednu, kdy činila 24,27 Kč/kg. Nejméně pak stála loni v červnu a to 22,17 Kč/kg.

V Jihočeském kraji ovšem meziročně stav drůbeže podle údajů ČSÚ klesl. Zatímco v roce 2016 činil 1 851 263 kusů, o rok později jen 1 732 683 kusů, tedy o 118 580 méně. 

Jihočeští zemědělci tuto skutečnost připisují tomu, že produkce drůbežího je levnější než ostatních druhů masa. „Je to nejobrátkovější druh masa, a jeho produkce rychleji reaguje na potřeby trhu,“ uvedl předseda Zemědělského obchodního družstva Němětice na Strakonicku Ing Tomáš Komrska, které se produkcí drůbežího masa rovněž zabývá. Chov skotu a vepřového je finančně náročnější,“ upozornil dále předseda.

Předseda Okresní agrární komory v Písku Pavel Novotný považuje za dobrou zprávu, že v drůbežím mase je situace lepší než u hovězího nebo vepřového. „Je to určitě také dáno tím, že po drůbežím mase je větší poptávka než v minulosti,“ dodal.

Tři hlavní důvody pro rostoucí produkci domácího drůbežího uvedl předseda Okresní agrární komory v Prachaticích Ing. Petr Holub. „ Jsou to rostoucí spotřeba, rychlé a snadné zpracování v kuchyni a rovněž cenová dostupnost. Když se to srovná třeba s drahým hovězím masem, tak je jasné, proč lidé dávají přednost drůbežímu,“ řekl Holub.     

Autor: JAN ZIEGLER, RAK JK