Jihočeši podporují potravinovou soběstačnost, ale upozorňují na problémy

Publikováno: 17. 1. 2018

Nový ministr zemědělství Jiří Milek uvedl, že jeho prioritou je potravinová soběstačnost České Republiky. 

Jihočeši podporují potravinovou soběstačnost, ale upozorňují na problémy

Každý vyspělý národ dbá o zajištění soběstačnosti v základních potravinách,“ zdůraznil. Jihočeští zemědělci ho podporují, ale upozorňují, že realizace tohoto úmyslu nebude jednoduchá.  

Za klíčovou podmínku pro splnění uvedeného cíle považuje předseda Agrodružstva Šumavské Hoštice Ing Zdeněk Selner srovnání národních i evropských dotací v rámci zemí Evropské unie. „Naši chovatelé prasat nemají proti dotovanému vepřovému z Dánska a dalších západních zemí šanci,“ upozorňuje předseda. Ten je také proti uvažovanému zastropování dotací pro velké zemědělské firmy, protože je to podle něj jediná výhoda, kterou proti Západu máme. „Tento cíl samozřejmě podporuji, ale bude to běh na dlouhou trať a realizace může trvat i více let,“ míní.

Zásadní změnu podmínek pro chov prasat by z hlediska potravinové soběstačnosti chtěl také předseda Okresní agrární komory v Jindřichově Hradci Ing. Jan Koutný. „V současnosti dovážíme 50% vepřového masa, to je naše největší slabina,“ upozorňuje.

„Kvůli výkupním cenám vepřového jsme už dříve zrušili chov vepřů i my,“ řekl předseda Zemědělského družstva Ločenice Jan Paderta. Ten také uvedl, že hlavní problém je v živočišné výrobě, která je obecně proti rostlinné náročnější.  „Mnoho zemědělských podniků jí dříve zrušilo, a pokud se nezmění podmínky, tak do ní téměř nikdo nepůjde,“ míní.   

 

Autor: RAK JK, JAN ZIEGLER