Chovatelé mají poslední dny na rozbor vzorku mléka, který je podmínkou pro dotaci na zlepšení podmínek v chovech dojnic

Publikováno: 29. 9. 2016

Do konce tohoto týdne (do 30.9.2016) mají chovatelé možnost odevzdat vzorek mléka k laboratornímu vyšetření na nejčastější původce mastitidy (zánět vemene) dojnic. 

Chovatelé mají poslední dny na rozbor vzorku mléka, který je podmínkou pro dotaci na zlepšení podmínek v chovech dojnic

Test provedený ve státních veterinárních ústavech je podmínkou, aby mohli chovatelé získat podporu v dotačním podprogramu na dobré životní podmínky dojnic. Podpora provádění faremní diagnostiky původce mastitid dosáhne až 146 korun na jednu dojnici.

Podporu mohou získat pouze chovatelé dojnic, kteří jsou zapojeni do systému vysoce jakostního mléka Q CZ nebo hospodaří ekologicky. Dotace je částečně určená také na náklady za toto nadstandardní vyšetření, které určuje nejčastější bakteriální původce mastitid ve stádě, přesvědčivě ověří účinnost léčení, a tím přispěje k lepší pohodě dojnic a snížení počtu zánětlivých onemocnění.

Na jednu dojnici může chovatel dostat až 146 korun, a to za období od 1. května do 30. září 2016.  Žadatelé, kteří zaslali předběžnou žádost k tomuto podprogramu, musí mimo pravidelné stanovovaní počtu somatických buněk u jednotlivých dojnic při rozboru mléka v rámci kontroly mléčné užitkovosti a provádění faremní kultivace původců mastitid v případě jejich výskytu pomocí diagnostických setů, také odebrat příslušný vzorek mléka pro tzv. vyšetření bazénového mléka pomocí metody PCR v akreditované laboratoři a odeslat jej k vyšetření nejpozději do 30. září. 2016.

Test je možné nechat provést zejména u jednoho ze tří Státních veterinárních ústavů – v Praze, Jihlavě a Olomouci. Státní veterinární správa chovatelům pro zrychlení a zjednodušení nabízí také možnost odevzdat vzorek na nejbližším pracovišti krajské veterinární správy (KVS), která po předchozí dohodě může zajistit jeho odeslání do laboratoře Státního veterinárního ústavu. Důležité je, aby mléko bylo odesláno zchlazené, čerstvé a nezkyslé, tedy co nejrychleji. Termín předání vzorku je v takovém případě proto nutné dopředu domluvit s místně příslušnou KVS. Kontakty na jednotlivé KVS zájemci najdou na: http://eagri.cz/public/web/svs/portal/zakladni-informace/organizacni-struktura/prochazeni-organizacni-strukturou/.


Pokud chovatel doručí vzorek do laboratoře jinou cestou, uvádíme pro informaci odkaz na kontakty na jednotlivé státní veterinární ústavy: http://eagri.cz/public/web/svs/portal-new/informace-pro-odbornou-verejnost-1/laboratorni-diagnostika/statni-veterinarni-ustavy/.

Zdroj: MZE