Publikováno: 21. 6. 2013
Druhý červnový víkend se v Českých Budějovicích uskutečnil již 17. ročník Slavností piva. V rámci této události se konala soutěž ,,Pivo České republiky 2013“. Padesátku zúčastněných pivovarů z Česka nově doplnili výrobci z Ruska, Kazachstánu a Slovenska. Hodnotitelská komise letos posuzovala více jak 300 vzorků zlatavého moku usilujících o umístění v 18 kategoriích.
Nejvíc chutná výčepní
V České republice je v provozu 205 pivovarů (z toho 44 průmyslových a 161 minipivovarů). Největší z nich je Plzeňský Prazdroj, jehož celková produkce piva v roce 2012 dosáhla téměř 9,9 milionů hektolitrů. Z jihočeských pivovarů je největší Budějovický Budvar s produkcí kolem 1,32 milionů hektolitrů. Češi jsou dlouhodobě považováni za největší „pijáky“ piva na světě s průměrnou roční spotřebou kolem 160 l na osobu.
Piva lze rozdělit dle stupňovitosti na pivo výčepní, ležák a ležák speciál. U nás je nejoblíbenější pivo výčepní (8 - 10 hmotnostních % původní mladiny), následuje pivo ležák (11−12 hmotnostních % původní mladiny), tmavé nebo polotmavé pivo, pivo řezané (směs světlého a tmavého piva), porter (tmavé pivo, které obsahuje více jak 18 hmotnostních % původní mladiny), nealkoholické, kvasnicové, pšeničné, nefiltrované, ochucené a dia pivo.
Minipivovary rostou jako houby po dešti
V Jihočeském kraji v současné době vaří pivo 15 subjektů (1. českobudějovický minipivovar Kněžínek, Budějovický Budvar, Pivovar Eggenberg v Českém Krumlově, ve Vyšším Brodu, Měšťanský Pivovar Strakonice, Chotoviny, Kvilda, Žumberk, Pivovarský dvůr Zvíkov, Pivovarský dvůr Lipan Dražíč, Pivovar Platan v Protivíně, Bohemia Regent v Třeboni, Samson v Českých Budějovicích, Šumavský pivovar Vimperk a připravuje se do provozu Pivovárek pánů z Růže v Jindřichově Hradci). V regionu je možné také navštívit několik pivovarských muzeí a prodejen se širokým pivním sortimentem.
Žene nás to dál
Již tradiční akce nabízí nejenom soutěž a šanci na ocenění. Většina prezentujících se výrobců ji vnímá jako příležitost k poznání práce ostatních pivovarů a motivaci k inovacím.
Ing. Pavla Hambergerová
Zdroj: ČSÚ