Se sezónou farmářských trhů startují i jejich kontroly

Publikováno: 12. 4. 2022

S příchodem jara začíná sezóna farmářských trhů. Tyto oblíbené události se konají hned v několika městech Jihočeského kraje a nabízejí potraviny a výrobky od místních pěstitelů, chovatelů a zpracovatelů. Tento rok navíc bez veškerých restrikcí a omezení, která byla poslední dva roky zavedena v souvislosti s pandemií Covidu-19. V zájmu ochrany zdraví spotřebitelů potravin živočišného původu jsou trhy častým cílem dozoru inspektorů Krajské státní veterinární správy (KVS) pro Jihočeský kraj.

Se sezónou farmářských trhů startují i jejich kontroly

„Navzdory nižšímu počtu farmářských trhů kvůli pandemické situaci provedla krajská veterinární inspekce v loňském roce celkem 47 kontrol a rozdala finanční pokuty v celkové výši 20 tisíc korun,“ uvedl MVDr. František Kouba ředitel KVS a zároveň dodal, že pro tento rok plánují přibližně stejný počet kontrol v celém jihočeském regionu. Každoročně se zaměřují především na dodržování hygienických standardů, způsoby skladování a prodeje živočišných produktů především v období nepříznivých teplotních podmínek a také provádějí kontroly dokumentů dokládající jejich původ, který by měl pocházet z vlastní výroby. 

„Prodejci musí zajistit vhodné podmínky pro prodej výrobků živočišného původu především s ohledem na aktuální teplotní charakter počasí. Někteří stánkaři nemají zajištěné chlazení a zvyšují tak bezpečností riziko,“ dodal MVDr. František Kouba. Většina prodejců je na kontroly připravená a svůj prodej se snaží podmínkám a pravidlům přizpůsobit. „Z veterinární inspekce žádné obavy nemáme. Veškerou potřebnou dokumentaci například certifikáty k teploměru, doklady od chladící techniky máme vždy sebou,“ uvádí pan Jedlička z farmy Vlkov, prodejce farmářských produktů na trzích v Ševětíně.  

Farmářské trhy jsou celorepublikovým trendem posledních let a jedním z cílů kontrol je snaha zvyšovat úroveň stánkového prodeje potravinářských výrobků. „Každým rokem standard trhů v Jihočeském kraji roste, ale stále se nepřibližuje k úrovni prodeje v nedalekých zahraničních regionech, kde prodejci více využívají technické vybavení pro zajištění čerstvosti svých produktů a eliminují tak rizika spojená s prodejem surovin živočišného původu. Tato vlastní iniciativa mnohým českým prodejcům stále chybí,“ komentuje MVDr. František Kouba a zároveň dodává, že přestože farmářské trhy mají být místem prodeje hlavně regionálních produktů, stále se na nich objevují tzv. překupníci výrobků z velkoobchodních řetězců a kazí tak pověst trhů s označením farmářské. 

SVS prodejcům každoročně připomíná zákonnou povinnost zákazníka dostatečně informovat o nabízeném zboží a návštěvníkům trhů doporučuje ptát se na původ surovin. Nakupující se stále více zajímají o původ a složení potravin a upřednostňují transparentně označené zboží od prověřených prodejců, disponujících kvalitním hygienickým zázemím. Nepřímým důkazem rostoucí kvality „farmářského“ zboží je podle tiskového mluvčího SVS Petra Vorlíčka klesající počet podnětů ze stran nakupujících. V reakci na stoupající popularitu trhů, publikovala před několika lety SVS tvz. „Desatero“, které je určené převážně pro prodejce a jeho aktualizovaná verze je dostupná na internetových stránkách SVS, připomíná Petr Vorlíček.  

Zdroj: RAK JK