Publikováno: 12. 4. 2022
S příchodem jara začíná sezóna farmářských trhů. Tyto oblíbené události se konají hned v několika městech Jihočeského kraje a nabízejí potraviny a výrobky od místních pěstitelů, chovatelů a zpracovatelů. Tento rok navíc bez veškerých restrikcí a omezení, která byla poslední dva roky zavedena v souvislosti s pandemií Covidu-19. V zájmu ochrany zdraví spotřebitelů potravin živočišného původu jsou trhy častým cílem dozoru inspektorů Krajské státní veterinární správy (KVS) pro Jihočeský kraj.
„Navzdory nižšímu počtu farmářských trhů kvůli pandemické situaci provedla krajská veterinární inspekce v loňském roce celkem 47 kontrol a rozdala finanční pokuty v celkové výši 20 tisíc korun,“ uvedl MVDr. František Kouba ředitel KVS a zároveň dodal, že pro tento rok plánují přibližně stejný počet kontrol v celém jihočeském regionu. Každoročně se zaměřují především na dodržování hygienických standardů, způsoby skladování a prodeje živočišných produktů především v období nepříznivých teplotních podmínek a také provádějí kontroly dokumentů dokládající jejich původ, který by měl pocházet z vlastní výroby.
„Prodejci musí zajistit vhodné podmínky pro prodej výrobků živočišného původu především s ohledem na aktuální teplotní charakter počasí. Někteří stánkaři nemají zajištěné chlazení a zvyšují tak bezpečností riziko,“ dodal MVDr. František Kouba. Většina prodejců je na kontroly připravená a svůj prodej se snaží podmínkám a pravidlům přizpůsobit. „Z veterinární inspekce žádné obavy nemáme. Veškerou potřebnou dokumentaci například certifikáty k teploměru, doklady od chladící techniky máme vždy sebou,“ uvádí pan Jedlička z farmy Vlkov, prodejce farmářských produktů na trzích v Ševětíně.
Farmářské trhy jsou celorepublikovým trendem posledních let a jedním z cílů kontrol je snaha zvyšovat úroveň stánkového prodeje potravinářských výrobků. „Každým rokem standard trhů v Jihočeském kraji roste, ale stále se nepřibližuje k úrovni prodeje v nedalekých zahraničních regionech, kde prodejci více využívají technické vybavení pro zajištění čerstvosti svých produktů a eliminují tak rizika spojená s prodejem surovin živočišného původu. Tato vlastní iniciativa mnohým českým prodejcům stále chybí,“ komentuje MVDr. František Kouba a zároveň dodává, že přestože farmářské trhy mají být místem prodeje hlavně regionálních produktů, stále se na nich objevují tzv. překupníci výrobků z velkoobchodních řetězců a kazí tak pověst trhů s označením farmářské.
SVS prodejcům každoročně připomíná zákonnou povinnost zákazníka dostatečně informovat o nabízeném zboží a návštěvníkům trhů doporučuje ptát se na původ surovin. Nakupující se stále více zajímají o původ a složení potravin a upřednostňují transparentně označené zboží od prověřených prodejců, disponujících kvalitním hygienickým zázemím. Nepřímým důkazem rostoucí kvality „farmářského“ zboží je podle tiskového mluvčího SVS Petra Vorlíčka klesající počet podnětů ze stran nakupujících. V reakci na stoupající popularitu trhů, publikovala před několika lety SVS tvz. „Desatero“, které je určené převážně pro prodejce a jeho aktualizovaná verze je dostupná na internetových stránkách SVS, připomíná Petr Vorlíček.
Zdroj: RAK JK