Červen na jihu Čech byl srážkově až mimořádně nadnormální

Publikováno: 8. 7. 2020

Letošní červen na jihu Čech byl srážkově silně až mimořádně nadnormální. Vyplývá to ze statistických údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Letošní červen v Jihočeském kraji tak byl na srážky výrazně bohatší než v předchozích dvou letech.

"Nejvyšší měsíční úhrn srážek je podle dostupných dat prozatím v Nové Bystřici, kde za červen spadlo 255,4 milimetru srážek," řekla ČTK vedoucí oddělení meteorologie a klimatologie z českobudějovického ČHMÚ Eva Kalná. Například loni za červen napršelo nejvíce v Husinci a to 170,1 milimetru srážek.

Zatímco v minulých letech spadlo v červnu v regionu hodně vody spíš v nárazových přeháňkách a bouřkách, letos pršelo souvisleji. Například stanice v Černé v Pošumaví na Českokrumlovsku zaznamenala za měsíc 20 dnů, kdy úhrn srážek dosáhl minimálně hranici jednoho milimetru. Loni na stejném místě bylo přitom takových dnů v červnu pouze pět.

"Nejvyšší denní úhrn srážek za (letošní) měsíc červen máme prozatím z meteorologické stanice v Dolním Dvořišti, která naměřila dne 28. června úhrn srážek 50,5 milimetru," uvedla Kalná.

Zatímco pokud jde o déšť, byl letošní červen výjimečný, teplotně měsíc meteorologové evidují jako normální. V Jihočeském kraji zaznamenalo tropický den, kdy teplota překoná 30 stupňů, v červnu pět stanic. Loni bylo takových stanic za červen 127. "Nejtepleji bylo v minulém měsíci 28. června v Českých Budějovicích, kdy byla naměřena maximální teplota 31,4 stupně Celsia. Byl to zároveň jediný tropický den v Českých Budějovicích," řekla Kalná.

Autor: ČTK