Robot vytvořil rekord na českých polích

Publikováno: 30. 9. 2019

 „Jedná se o světový rekord v ploše olejniny zaseté robotem,“ uvedl Václav Jirka ze společnosti Leading Farmers při prezentaci výsledků premiérového fungování robotického nosiče nářadí AGROINTELLI na tiskové konferenci Zemědělského svazu ČR (ZS) věnované inovacím a moderním technologiím v zemědělství.

Robot vytvořil rekord na českých polích

Sofistikovaný stroj letos zasel šest hektarů řepky na jižní Moravě a v Královehradeckém kraji.  

O rekord se postaral téměř dvoutunový modul se dvěma postranními motory spojenými centrální nosnou rourou s tříbodovým závěsem, hřídelem a hydraulikou o výkonu 2X18 kW a se záběrem 3,2 metru. Díky možnosti střídání běžného zemědělského nářadí jej lze využít k různým typům zemědělských prací. „V příštím roce dodá dánský výrobce do České republiky do provozního užití několik ještě větších robotů,“ poukázal Václav Jirka na významnou pozici českého zemědělství v celosvětovém zavádění autonomní agrární techniky.

Citlivá péče o krajinu a produkce dostatečného množství kvalitních potravin. To jsou, kromě nedostatku pracovní síly, hlavní cíle zavádění nových technologií do zemědělské prvovýroby. Je to reakce na rostoucí očekávání české společnosti, na globalizační tlak a také nástroj k udržení konkurenceschopnosti. Agrotechnika nové generace vyžaduje novelizaci pracovně-právní legislativy, nové produkty v pojišťovnictví a v zavádění nových pracovních pozic.

Z šetření ZS vyplývá, že v uplynulých deseti letech 60 % členských podniků investovalo do moderních technologií. Podle předsedy Martina Pýchy je jedním z důvodů nadprůměrná velikost a ekonomická síla agropodniků, které si špičkovou modernizaci mohou dovolit. „Bohužel schopnost vzdělávací soustavy reagovat na dynamický vývoj technologií není dostačující,“ poukázal na hlavní úskalí efektivního rozvoje.

Milan Kroulík z České zemědělské univerzity v Praze reagoval ubezpečením, že školy nespí. V návaznosti na potřeby praxe například jeho domovská univerzita otevírá nové předměty. Například pod názvy Precizní zemědělství nebo Smart Farming se snaží se přizpůsobovat vzdělávací osnovy požadavkům spolupracujících zemědělských firem a reagovat na inovace zemědělské techniky a technologií.

Podle slov Martina Pýchy vede k optimalizaci zemědělské výroby a k žádaným ekonomickým úsporám cesta přes automatizaci, navigační a senzorické systémy, robotizaci či zpracovávání velkoobjemových dat. Nabízí doslova individuální přístup ke každé rostlině.

„Podnikové využití většího počtu menších robotů umožní péči o pole bez utužování půdy nebo mechanické namísto chemického odstraňování plevelů. Vícečetná flotila navíc přispěje k zastupitelnosti, pokud se nějaký ze strojů porouchá, což u jediného velkého traktoru ve firmě, například v době sklizně a při omezeném počtu servisů, velká výrobní komplikace. Sofistikovaná řešení, spojená s velkým počtem zabezpečovacích prvků jsou otevřená k používání dalších chytrých aplikací a mohou pracovat non stop čtyřiadvacet hodin denně sedm dní v týdnu,“ vyjmenoval na závěr tiskové konference Václav Jirka další výhody variabilních zemědělských robotů.

Autor: Hana Šťastná